Counter Strike: Global Offensive içinde birçok katman içeren bir oyun deneyimidir. İlk bakışta "Ne var yahu bunda? Diğer tüm FPS (First Person Shooter) oyunlarında olduğu gibi. Silah al, etrafta koştur ve önüne çıkan rakipleri vur." gibi düşünebilirsiniz fakat durum pekte öyle değildir.
Sonrasında diğer etmenleri de dahil etmeniz gerekir. Silahlar arasındaki farklılıklar, çeşitli haritaların detayları, takım iletişimi, çeşitli oyun stratejileri ve heyecanlı sosyal aktiviteler gibi.
Şimdi gelin oyunun oynayışına daha yakından bakalım.
Sanal karakterleri ayrı ayrı becerilere sahip sınıflar ile ayıran diğer birçok oyundan (Team Fortress 2, Paladins) farklı olarak, CS:GO başlangıçta her oyuncu eşit şartlarda oyuna başlar. Oyundaki tek fark yaratacak etmen sizin kendi yeteneğinizdir.
CS:GO'da oyuncular Terörist veya Anti-Terörist takımını seçebilirler. Bu karakterler farklı görünüşe sahiptir ve farklı silahlara sahiptirler. Fakat aralarındaki ana farklılık oyundaki hedefleridir.
Takımlar her el başında kendilerine özel yerde başlarlar. Bomba ise A veya B olarak farklı alanlara kurulabilir. Rehineler ise terörist takımının oyuna başladığı yerdedir ve güvenli bölgeye ulaştırılmaları gerekir. Her iki senaryo için geçerli olan bir diğer olasılık daha vardır. Karşı takımın tamamını öldürmek.
Bomba İmha ve Rehine Kurtarma oyunun çeşitli haritalarında ve çeşitli modlarda oynanabilir. Bunlara ek olarak Deathmatch (ölüm Maçı) da belirtilmelidir. 23 Ocak 2013’te yayınlanan güncelleme ile eklenen ölüm Maçı modu, 10 dakikalık karşılaşmadan oluşur ve tüm haritalarda oynanabilir. öldükten sonra yeniden doğmaya imkan kılar ve oyun sonunda en fazla puana sahip oyuncu oyunu kazanır.
çoğu oyuncu Bomba İmha senaryosunu tercih eder bunun sebebi de Espor karşılaşmalarında sadece bu senaryonun oynanması olabilir.
Her bir CS:GO haritası kendine özgü ufak özelliklere sahiptir. Oyunda başarılı olabilmek için, oyuncuların haritaları iyi öğrenmesi ve sis, molotof ve flaş noktaları ve bomba bölgelerine giden uzman yolları vb. gizli detayları bilmesi gerekir.
CS:GO’da çok fazla sayıda harita bulunmaktadır ve geliştiriciler tarafından sürekli yeni haritalar eklenmektedir. İlk etapta bu haritaların hepsinde uzmanlaşmanız hem imkansız hem de gereksiz.
çoğu CS:GO oyuncusu CS:GO Haritaları’ndan (Genellikle Bomba İmha senaryosu) bazılarını tercih eder ve bu haritalarda becerilerini geliştirirler.
Aşağıda her oyuncunun deneyebileceği harita listesi bulunmaktadır.
Listedeki haritalar hem Basit Eğlence hemde Rekabetçi modda oynanabilmektedir. Bunlardan ilki yüksek sayıda oyuncu tarafından tercih edilmektedir ve oyun için rütbelerin oyuna pek etkisi yoktur. Rekabetçi maçlar oyuncular için bir şöhret arenası gibidir. Oyuncular burada CSGO Rütbeleri için savaşırlar.
Oyunda farklı koşulların bulunduğu; tek bomba alanı, gerçek dışı yerçekimi gibi başka modlar da bulunmaktadır. Bu modlar ve modlara uygun haritalar oyun içinde özel bir bölümde listelenir. Savaş Oyunları ve Yoldaş gibi.
CS:GO Maçları T veya CT takımlarından birini seçtikten sonra başlar. Daha sonra oyuncular farklı başlangıç noktalarından başlarlar ve her raunt bir takımın galibiyeti ile sona erer.
Bir maçı kazanabilmek için bir takım 16 raunt kazanması gerekir. Eğer iki takımda 15 raunt kazanırsa maç berabere biter. Bu Rekabetçi maçların şartlarıdır. Basit Eğlence maçlarında ise daha az raunt kazanmanız gerekir.
Counter Strike: Global Offensive bir takım bazlı oyundur. Bu her oyuncu için çok önemlidir. Tek başına oyunu kazanamazsınız. Kazanmak için takım halinde hareket etmelisiniz.
İlk olarak oyuncular, oyun kurallarına, sanal silahlara ve haritalara alışır. Daha sonra kişisel performansını arttırmaya ve iyi bir takım arkadaşı bulmaya çalışırlar. En sonunda oyunda kendine en uygun rolü bulmaya çalışırlar.
Bazı oyuncular Sniper ile daha iyi oynar. Bazıları sadece iyi info verirler. Bazıları ise assault silahları ile rakipleri darmadağın eder.
CS:GO'da uzmanlaşma yolunu oyunda farklı roller deneyerek kendine uygun olanı bulmaktan geçer.
CS:GO çok geniş bir silah koleksiyonuna sahiptir. Her bir silah kendine özgü karakteristiğe sahip olmasından dolayı oyunda isabetli atışlar yapabilmek için antrenman yapmanız yararınıza olabilir.
örneğin AWP süper güçlü bir silahtır ancak bir atıştan sonra tekrar mermi yükleme süresi çok uzundur. Negev uzun ateş etme seanslarında daha isabetli olur fakat çok ağır olduğu için oyuncuları yavaşlatır ve hareketlerini kabiliyetlerini kısıtlar.
M4A4 ve AK47 ateş hızı yüksek, geri tepmesi düşük ve yüksek isabete sahip silahlardır ancak alışabilmeniz için pratik yapmanız gerekir.
Oyunun başında, oyunculara silah ve ekipman alması için zaman verilir. Başlangıçta her iki takımda aynı miktarda para ile oyuna başlar ve ilk elde bu para sadece tabanca satın almaya yeterlidir.
Daha sonra öldürme, bomba kurma veya imha etme, bir oyunu kazanma veya hatta kaybetme takıma para kazandırır. Peki bu paraların nasıl kullanılacağına gelelim.
Bunun cevabı ileri düzey takımlar için ekstra fırsatlar açan oyun içi ekonomi stratejileri geliştirmek. örneğin bir elde sadece tabanca satın almak bir sonraki el için para biriktirmenizi sağlar.
CS:GO 2012 yılında büyük Counter-Strike serisinin devamı olarak yayınlandı. Peki bu oyunu dünyanın en popüler oyunu yapan şey nedir? Neden Rainbow Six Siege gibi güçlü rakipler oyun marketinde CS:GO’yu geçemiyor?
Bunun birkaç sebebi var:
CS:GO skinleri oyun içi silahlara sadece farklı bir dış görünüş katar. Oyunun oynanışına bir etki etmez. Fakat oyuncuların ruh halini ve topluluktaki namını pozitif yönde etkiler.
Skinlerin gerçek hayatta para değeri olduğu için oyunda rolleri çok önemlidir. Silah Skinlerini ucuza almanın yolları vardır.. En iyi CS:GO kasa açma sitesini seçmek ise size kalıyor.
Skinler CS:GO oyuncularına 2 farklı motivasyon sağlar:
Skin kazanma kriterlerinin benzer olduğu Valve’in bir diğer oyunu da Dota 2’dir. çok geniş bir evrene sahip bir oyundur. Deneyin ve emin olun kendinizi kaptıracaksınız.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar